https://www.pult.ru/product/stereousilitel-marantz-pm7000n-black#ixzz6HL3avz3h" /> Тест усилителя Marantz PM7000N: тот самый звук в технологичной обёртке

Від домашнього аудіо до комплексних комерційних інсталяцій, SoundLab – лідери високоякісних рішень.

+38 (050) 013-95-26 +38 (044) 225-55-74Замовити дзвінок
Замовити дзвінок

Залишіть Ваші контактні дані та наші фахівці зв'яжуться з Вами найближчим часом для вирішення питання.

Ваш телефон
Ваш телефон*
Ваше имя
Ваше ім'я

* - Поля, обов'язкові для заповнення

Повідомлення надіслано
Ваше повідомлення успішно надіслано. Найближчим часом з Вами зв'яжеться наш фахівець
Закрити вікно

Зізнаюся, до бренду Marantz у мене особливе ставлення. Приблизно чверть століття тому CD-плеєр із заповітним логотипом став моїм першим імпортним компонентом у стосі вітчизняної апаратури — до того ж купленим на чесні студентські підробітки. З того часу фірмовий звук викликає у мене теплі почуття, особливо приємний музичний почерк підсилювачів. І тому до нового пристрою Marantz PM7000N, здатного працювати як класичний підсилювач класу АВ і що володіє широкими мережевими можливостями, я виявив непідробний інтерес.
У важку 10,8-кілограмову конструкцію підсилювача свій вклад робить масивний екранований тороїдальний трансформатор. Причому щоб знизити загальну витрату електроенергії, розробники вирішили відключати його зі схеми живлення в сплячому режимі. Поки підсилювач не діє, в режимі очікування знаходиться імпульсне джерело (SMPS) - і як тільки підсилювач приступає до роботи, блок SMPS відключається та передає повноваження трансформатору.

Marantz PM7000N

Як і ряд інших фірмових підсилювачів, PM7000N працює з технологією струмового зворотного зв'язку, що характеризується обмеженим імпедансом і, відповідно, малим фазовим зсувом. Серед іншого, це якраз і забезпечує характерний чистий звук. У посиленні традиційно використовуються фірмові «гіпер-динамічні» модулі (Hyper-Dynamic Amplifier Modules — HDAM) на дискретних елементах, які в інтерпретації умільців компанії дійсно показали себе динамічнішими та детальнішими за інтегральні ОУ. У цьому випадку застосовується покоління HDAM-SA3.
У режимі мережевого плеєра запису високої роздільної здатності обробляє ЦАП AK4490, який підтримує файли до 24 біт/192 кГц, а також DSD 2.8 МГц і 5.6 МГц.
Можливо, вам знайоме почуття, коли прагнення до зручності та компактності голосує за інтегрований пристрій, а теорія заперечує, що комплект з окремих спеціалізованих апаратів впорається з цим краще ще й тому, що різні електронні блоки не заважають один одному перешкодами та наведеннями. І навіть повсюдне екранування цифрових схем не вирішує проблеми повністю.



Екранований тороїдальний трансформатор у сплячому режимі відключається, і в цей час працює імпульсне джерело
Творці PM7000N теж не перший рік живуть на світі і передбачали ці муки потенційних користувачів, а тому оснастили підсилювач відразу декількома способами нейтралізації зайвих деталей. Перш за все це три окремі режими Pure Modes, які дають можливість відключити мережеві сервіси, блоки USB-A, Wi-Fi та/або Bluetooth. Як кажуть, поки що один працює, інші — не заважайте. Особливо це актуально при відтворенні аналогових джерел — хоча б того ж вінілу. Ну і для справжніх пуристів передбачена функція Marantz Source Direct, що вимикає темброблок.
Труднощів не боїмося
Демонструвати роботу PM7000N довірили трисмуговим колонкам для підлоги Dynaudio Evoke 50 — і вибір був не випадковим. Ця дуже якісна акустика вимоглива до підсилювачів і не зовсім проста в розгойдуванні, так що є можливість допитати новачка з пристрастю. Однак мене запевнили, що PM7000N в цьому сетапі поводиться навіть бадьоріше за модель PM8006 і без проблем розкриває можливості динаміків.

Власне, в цьому і полягає ще один посил розробників: універсальність нового підсилювача повинна виявлятися не тільки в широкому наборі джерел та шляхів підключення, а й у здатності працювати з більшим списком акустики зіставного класу. Тим самим, на їхню думку, потенційні покупці звільняються від мук ретельного підбору компонентів — у більшості випадків результат буде більш ніж добрим. Словом, «пост-ішиватівська» концепція включає збереження фірмового почерку з наростанням мощі і розширенням можливостей. До речі, якщо вам знадобиться побудувати систему трифонік, то PM7000N має окремий вихід на активний сабвуфер.



Підсилювач розрахований на роботу із широкою гамою акустики
Колонки підключили до підсилювача товстим і важким акустичним кабелем Transparent Ultra SC з «банановими» роз'ємами (які коштують у два з лишком рази дорожче за сам предмет тестування) за допомогою масивних латунних клем Marantz SPKT-1+, які для кращого контакту щедро покриті сріблом.
SACD/CD-плеєр Marantz SA-KI Ruby від Кена Ішивати (з підписом майстра) був підключений до PM7000N кабелем Transparent Ultra RCA - і знову не втримаюся сказати, що ціна шнура цього разу майже дорівнює вартості підсилювача.
Цим же кабелем приєднали і програвач пластин TEAC TN-4D. На тлі буйного свята цифрових технологій розробники не забули адептів старого доброго вінілу, забезпечивши PM7000N вбудованим фонокоректором. Особливістю цього блоку стала наявність польових транзисторів (FET) у вхідному каскаді, що спростило схему за рахунок відмови від транзисторів роздільних і покращило співвідношення сигнал-шум. І все це пишнота харчувалося через мережевий фільтр PS Audio Dectet Power Center.

Кабіна управління


Marantz PM7000N став першим у лінійці компанії підсилювачем з розширеними мережевими функціями, який оснащений технологією HEOS від бренду Denon (родинного D&M Holdings). Через неї здійснюється бездротове керування підсилювачем та підключеними до нього пристроями. Насамперед, це дає можливість позбутися розсипу пультів і робить процес зручнішим і наочнішим.
Завантажити з магазину мобільних програм керуючу програму HEOS, зареєструватися в ній і підключитися до місцевої мережі Wi-Fi (пристрій працює в діапазонах 2,4 ГГц/5 ГГц) було справою буквально декількох хвилин, і зараз я бачу в меню сам підсилювач Marantz PM7000N, а також весь список можливих дій та налаштувань. HEOS сама підвантажує картинки-«марочки» для альбомів, що програються. Також інформація про трек дублюється на великому дисплеї підсилювача, що добре читається.

Marantz PM7000N

У меню налаштувань HEOS я знайшов віртуальний перемикач Pure Direct і випробував цю функцію з різними джерелами, розпочавши USB-флешки. Зізнатися, ефект вийшов, швидше, езотеричний — тобто мені здалося, що при включенні даного режиму звук стає трохи чіткішим і детальнішим. А чи це було насправді, чи спрацювало самонавіювання — стверджувати не беруся.
Ще одне спостереження: при включенні Pure Direct помітної різниці між відтворенням із USB-входу, CD-плеєра та програвача вінілу (вхід Phono) також не було. Можна припустити, що гіпотетичні перешкоди були нижчими за можливості акустики або мого порога слуху (а то й усього разом).
Напередодні тесту я застудився і охрип, і тому почав турбуватися, чи зможу керувати підсилювачем за допомогою голосових сервісів Google Assistant, Apple Siri і навіть Amazon Alexa. Але вибачте, такого бажання навіть не виникло. Не кричати мені, насправді, крізь гучну музику, вимагаючи змінити гучність, поставити трек на паузу або включити наступну композицію, коли це можна зробити легким торканням пальця. Просто знайте, якщо ви раптом замішуєте тісто або мотаєте пряжу, то можете керувати пристроєм і без рук.



Різноманітність цифрових та аналогових входів перетворює апарат на єдиний центр обробки та посилення сигналу вашої стереосистеми
Також я не став відчувати підключення через AirPlay 2 та Bluetooth. Всі сумісні пристрої чудово приєднуються, але слухати файли в низькій роздільній здатності з таким серйозним сетапом - все одно що полювати на вальдшнепів з зенітною установкою "Шилка". Однак якщо, більше сподівання, виникне така потреба, то PM7000N надасть вам її у кращому вигляді.
Мережа чи диски?
Для мене важливо, що підсилювач читає цифрові потоки від стрімінгових сервісів - зокрема, популярних Tidal (сам я поки що зупинився тільки на ньому), Deezer, Spotify, Amazon Music та низка інших. Подібні сервіси дають мені можливість познайомитися з виконавцем або альбомом перед покупкою або просто заповнити музикою фон в досить хорошій якості.
Щоб Tidal допустив мене до чесно оплаченого контенту, довелося представитися програмі HEOS «турецькопідданим». На жаль, запропонований інтерфейс значно поступається у зручності «рідній» програмі Tidal – треба робити безліч покрокових переміщень вперед-назад, посекундно незручно відкриваючи непотрібні пункти меню. Є привід представникам фірми вкотре штовхнути розробників софту.
Але до самої подачі стрімінг-контенту претензій немає. Я вже встиг виявити, що звучання Tidal сильно залежить від апаратури, і близький до ідеалу варіант зустрівся лише раз, коли один лише мережевий плеєр коштував в півтора рази найбільше сьогоднішнього сетапа.

PM7000N

Нині ж PM7000N відпрацював молодцем. Складна композиція Queen зразка 1974 року «Fairy Feller's Master-Stroke», навіяна однойменною картиною художника Річарда Дадда (яку він написав у лондонській психлікарні «Бедлам») — така божевільна і, на додачу, спочатку записана. Не всяка апаратура розбереться у цій ранній поліфонії від Фредді. Але цього разу, навіть узявши пісню з мережевого сервісу, підсилювач розклав цю купу звуків на виразну сцену та розбірливі голоси з інструментами. В результаті, вийшло нехай і не ідеальне виконання, але все ж його можна було слухати із задоволенням, а не болем.
А якщо запустити з Tidal виконавців, які трепетно ставляться до якості запису - наприклад, Dire Straits - то картина вийде зовсім умиротворююча. Композиція Money for Nothing прозвучала рафіновано чітко і гладко — не причепитися.
Програвати власні хайрези можна із зовнішнього сервера за допомогою Wi-Fi-роутера і тієї ж системи керування HEOS. Але я вчинив простіше - просто вставив USB-флешку в роз'єм на задній стінці підсилювача, а HEOS відразу побачила її і запропонувала відтворити контент по папкам, виконавцям або альбомам.
Ну раз заявили, що підсилювач здатний контролювати складні колонки, то тримайтеся — я навмисне підготував кілька «незручних» композицій, з якими траплялися складні ряди сетапів. Почну з вінілового оцифрування композиції «Rock! Rock! (Till You Drop)» Def Leppard, яка нерідко звучить трохи розмазано. Але зараз голос Джо Елліотта нарешті прорізався через гітар, а ударна установка довбала чітко і твердо, ніби вбиваючи цвяхи. Цілком гідна та розбірлива подача. Може, тут непогано було б додати дещицю колишньої «ішиватівської» барвистості, адже нинішня інтерпретація вийшла нейтральнішою, але це питання дискусійне.




Клеми Marantz SPKT-1+ зроблені їх латуні та покриті срібним шаром.



У масивній і густій композиції «Uprising» Muse прорисувалися низи, і в якісь віки вони не збилися в кашу, а вокал Меттью Белламі немов відокремився і здійнявся над ними. Цікаве трактування — на мій погляд, воно, безумовно, приймається. Перед прослуховуванням я насторожено поставився до рішення застосувати в підсилювачі ЦАП AK4490, який у ряді пристроїв здавався мені надто яскравим та різким. Але відома приказка "важливий не ЦАП, а обв'язка" справедлива, і розробникам вдалося змусити звучати чіп від Asahi Kasei в унісон з фірмовою мелодійністю.
Тепер настав час послухати важку мішанину з гітар, ударних і пульсуючої електроніки в «Radio» Rammstein. Підсилювач у парі з колонками очистив композицію від гуркоту, розділив інструменти та чітко позначив вокал. Контроль акустики не викликав нарікань, а низькі частоти, що відчутно коливають масивне крісло піді мною, стали цілком приборканими та упокореними.
А тепер я дещо зізнаюся. З поважаного мною гурту Yello я вкрай рідко включаю до тестів композицію «Oh Yeah», яка на низах часто зривається в хрип, а то й зовсім непристойні звуки — навіщо ж засмучувати власників апаратури. Цього разу підсилювач з акустикою відпрацювали на межі: знизу нічого не захрипіло, в іншому діапазоні взагалі звучало більш ніж пристойно. Не скажу, що відчув аудіофільське захоплення, але слухати можна — і навіть із задоволенням.



Під час тесту пульт використовувався нечасто – основне керування здійснювалося зі смартфона за допомогою інтерфейсу HEOS
Знаєте, бувають моменти, коли нарешті вперше вдається повністю розчути якусь композицію, причому це не завжди залежить від ціни та класу апаратури, а більше від «резонансу» з твоїм власним сприйняттям. Пісня «Туга» пітерської групи «Крадене сонце» наново показала детально промальовані інструменти, округлі артикуловані звуки бас-гітари і над ними щемливий голос Jeff'a (Євгенія Анісімова). І це на сьогоднішній день найкраща інтерпретація, яка збіглася з моїм баченням того, як вона має звучати.
А тепер послухаємо, як сприймаються хайрези в обробці фірмового CD-плеєра з SACD-дисків. "Toccata & Fuge" JSBach у виконанні Cameron Carpenter показала здатність сетапа чітко звучати в найширшому динамічному діапазоні. Потужний голос органу проходить крізь тебе як рентген, і відчуваються його найдрібніші нюанси та обертони.
Джазові композиції "Take four" і "Caravan" з диска "Alexey Kurochkin "Among Friends" (Butman Music) продемонстрували надзвичайно живу, детальну і натуральну подачу інструментів, а заразом і те, що пристрій PM7000N - це, перш за все, хороший підсилювач, а всі його функції цифрового програвача нехай і виглядають дуже гідно, але все ж таки вторинні і поступаються справжньому майстру в особі Marantz SA-KI Ruby з іншої цінової та музичної категорії.

PM7000N

Програвач вінілу TEAC TN-4D з ММ-картриджем Sumiko Oyster при використанні вбудованого в PM7000N фонокоректора також не зміг переграти CD-плеєр - теж різні вагові (цінові) категорії. Хоча звучання загалом не викликало нарікань. Диск скрипаля David Garrett (він же німець David Christian Bongartz), відомого здатністю перетворити на солодку попсу будь-який класичний твір, грав бадьоро та чисто. Але, здається, підсилювач має достатній потенціал, щоб належним чином змусити звучати програвач вищого класу та із зовнішнім фонокоректором.
Висновок
Бренд Marantz намагається йти в ногу з часом, але не забуває і про традиції. Підсилювач PM7000N зберіг фірмовий звуковий почерк, за який продукцію компанії цінують прихильники. При цьому він став трохи нейтральнішим і рівнішим, а також впевненішим при роботі з широким списком акустики. Розширені можливості під час відтворення популярних цифрових форматів та контенту стрімінгових сервісів допоможуть обійтися без додаткових блоків апаратури. І така впевнена еволюція видається закономірною і — найголовніше — вдало втіленою.
Позитивні якості: гарне фірмове Hi-Fi-звучання, впевнений контроль навіть вимогливої акустики, широкі можливості роботи з цифровими та мережевими форматами, а також аналоговими джерелами, висока універсальність в одному корпусі.
Недоліки: заплутане меню HEOS, незручне розташування USB-роз'єму на задній панелі.
Паспортні дані
Кількість каналів: 2
Входи: Phono MM, 2 х оптичний, коаксіальний, USB-A, Recorder
Виходи: акустичні Marantz SPKT-1+, сабвуфер (pre-out), навушники, шина дистанційного керування
Бездротовий зв'язок: Wi-Fi 2,4 ГГц/5 ГГц, Bluetooth
Стрімінг: до DSD5.6, AirPlay2, Spotify Connect, Deezer, Tidal, Napster, Soundcloud
Голосові сервіси: Alexa, Google Assistant, Siri
Формати, що підтримуються: FLAC 192/24, WAV 192/24, ALAC 192/24, MP3, WMA, AAC
Потужність: 60 Вт (8 Ом), 80 Вт (4 Ом)
Частотний діапазон: 5–100 000 Гц (±3 дБ)
Гармонічні спотворення: 0,02% (8 Ом, 20-20 000 Гц)
Демпінг-фактор: >100 (8 Ом, 20–20 000 Гц)
Відношення сигнал-шум: 115 дБ
Габарити: 440x125x379 мм (без антен)
Вага: 10,8 кг
Оригінальний матеріал на сайті stereo.ru:
Тест підсилювача Marantz PM7000N: цей звук у технологічній обгортці
Інші записи
Програвачі вінілу - вічна класика.
Програвачі вінілу - вічна класика.
Вініловий плеєр - це пристрій, який використовується для відтворення музики, записаної на вінілових дисках.
Докладніше
Огляд Audio-Technica AT-LP5x
Відмінний звук та зручність використання
Докладніше
Бездротова мережна аудіосистема Naim Mu-so Qb 2
Скромний зовні кубик Mu-so Qb свого часу змінив обивательські уявлення про музичні можливості компактних дизайнерських аудіосистем. А чим порадує модель другого покоління, що отримала ще більш розвинену мережеву платформу, покращені інтерфейси та розширене керування? Все-таки ім'я Naim асоціюється насамперед із відмінним звучанням, а не з рекордним функціоналом.
Докладніше
  • Коментарі
Завантаження коментарів...
Придбати в один клік
Заповніть дані для замовлення
Запросити вартість товару
Заповніть дані для запиту ціни
Запросити ціну Запросити ціну