Від домашнього аудіо до комплексних комерційних інсталяцій, SoundLab – лідери високоякісних рішень.

+38 (050) 013-95-26 +38 (044) 225-55-74Замовити дзвінок
Замовити дзвінок

Залишіть Ваші контактні дані та наші фахівці зв'яжуться з Вами найближчим часом для вирішення питання.

Ваш телефон
Ваш телефон*
Ваше имя
Ваше ім'я

* - Поля, обов'язкові для заповнення

Повідомлення надіслано
Ваше повідомлення успішно надіслано. Найближчим часом з Вами зв'яжеться наш фахівець
Закрити вікно

ЕМОЦІЇ У КУБІ

Зазвичай подібними мікросистемами обзаводяться для вирішення всього двох досить банальних завдань: щоб прикрасити інтер'єр якимось стильним предметом і отримати «атмосферне» музичне тло. Однак у Naim креативно переглянули ці цілі, коли у 2016 році видали свій перший бездротовий кубик.

Дизайн, навмисно позбавлений всіх звичних атрибутів аудіосистемності, наділив Mu-so Qb всіма ознаками самостійного арт-об'єкта. Зовнішність вийшла настільки нейтральною та вишукано-мінімалістською, що апарат став не просто доповнювати домашню обстановку, а ніби розчинятися в ній (якщо чорні текстильні грані здаються вам невідповідними, їх можна змінити на інші – є ще три кольори). Саме тому кубик органічно вписувався в будь-який простір: у спальню чи кухню, робочий кабінет чи дачну веранду. При цьому Mu-so Qb замість приємної підзвучки видавав відтворення чи не з повним «хай-файним» діапазоном, ніж і вражав кожного наповал. Після демонстрації можливостей Mu-so Qb люди просто забували про будь-які інші системні варіанти. Навіщо купувати якусь «блютус»-колонку в будинок, якийсь дизайнерський радіоприймач чи якийсь новомодний будильник із динаміками та фішками інтернет-гаджета, якщо все повною мірою дає один кубик Naim?

У принципі, зроблений у Солсбері шедевр смарт-мікро-аудіо навіть за мірками сьогоднішнього дня не застарів настільки, щоб йому був потрібний апгрейд або якесь косметичне омолодження. Він потрапив під «реновацію» скоріше тому, що в компанії прийняли вольове рішення у всіх мережевих компонентах, що без винятку випускаються, перейти на власну нову потокову платформу NP800, яка визнана однією з кращих в аудіоіндустрії і лежить в основі найпросунутішого стрімера класу High End Naim ND 555 Не думаю, що така уніфікація робилася заради меркантильних міркувань (здешевлення виробництва, зниження витрат на створення ПЗ, на сервіс і т.д.) - тут швидше йдеться про приведення до єдиного знаменника функціональних можливостей всієї техніки.

Загалом, тепер Mu-so Qb є апаратом, максимально прошареним у стрімінговій справі (чому він і поміщений у рубрику «мережні програвачі») – це перша і його головна відмінність від попередника. У чому виявляється? По-перше, модель вийшла за стандартні рамки протоколів взаємодії з пристроями UPnP – тепер для внутрішнього стримінгу з усіх накопичувачів, гаджетів та серверів можна використовувати аудіофільське ядро Roon, яке працює без обмежень на тип та формат аудіоданих.

По-друге, вбудований медіапрогравач Chromecast дозволяє зняти обмеження і на доступ до зовнішніх стрімінгових сервісів – через «гуглівський» протокол зі смартфона, наприклад, можна слухати Qobuz, Napster, Deezer і багато іншого, а через інтегровані в Mu-so Qb 2 засоби програвання – Tidal, Spotify та web-радіо.

По-третє, до «неймівського» мультирумного рішення (дуже зручного і добре налагодженого – подробиці тут ) додалася також підтримка технології AirPlay 2, яка також забезпечує багатозональність з пристроями Apple.

По-четверте, став доступний і весь модний smart-функціонал - апарат інтегрується в Apple Homekit або Google Home з їх розумним керуванням і голосовими помічниками (до речі, сам кубик в ролі «розумної колонки», що підслуховує, працювати не може - у нього немає мікрофонів, і багато хто це сприйме як чудову новину).

Згадане вище має на увазі суттєві зміни на апаратному рівні, але тут обмежуся лише перерахуванням. Отже, тут новий енкодер управління гучністю з датчиком наближення і розширеними сенсорним керуванням джерелами, новий USB-хаб, що читає різні файлові системи, новий дводіапазонний Wi-Fi і новий модуль Bluetooth 4.2 (щоправда, включені лише базові кодеки SBC і AAC - мається на увазі, що "синьозубий" канал буде використовуватися тільки для гостьових мобільних девайсів, а свої ви підключите по мережі і тим самим отримаєте максимальну якість звучання). Нарешті, це ще й новий 16-ядерний аудіопроцесор, який на порядок продуктивніший за попередній.

Підсилювальна частина колишня: чотири кінці кінці класу D потужністю по 50 ват обслуговують пару пищалок і пару середньочастотників, а окремий 100-ватник навантажений на єдиний овальний басовик (драйвери модифіковані фахівцями Focal). Акустичне оформлення – пара пасивних випромінювачів з обох боків. Виходить, що система умовно стереофонічна. У басовому каналі сигнал підсумовується, а середина і високі хоч і програються поканально, але випромінюються різноспрямованими променями фактично з однієї точки.

Не скажу, що це створює ілюзію тривимірного звуку і тому на думку спадає шалена думка, що добре б мати в кубиках додатковий режим призначення каналів, щоб включати пару Mu-so Qb 2 як традиційне стерео (впевнений, що над тією ж ідеєю подумують і в Naim). Але, з іншого боку, як самодостатня мікросистема, для роботи якої потрібна, по суті лише розетка в стіні і Wi-Fi мережа, вона вже доведена до ідеалу. Те, що вона робить, не хочеться називати "відтворенням" - вона грає майже як музичний інструмент і співає майже як живий голос. Тембральна достовірність – вище за всякі похвали!

Загальний музичний баланс та розбірливість значною мірою залежить від місця, на яке буде встановлений апарат. У ньому передбачені два додаткові режими вирівнювання частотної характеристики (при встановленні біля стіни або в кутку), але якщо ви просто забезпечите Mu-so Qb 2 міцною та жорсткою опорою, а також досягнете, щоб у безпосередній близькості не було звуковідбивних поверхонь, то система порадує в міру динамічним, дуже насиченим та свіжим звучанням. Я пробував ставити його на високу аудифільську стійку, як монітор у ближньому полі, і результат вийшов взагалі приголомшливим – звук додав і розбірливості, і речовинності.

Бездротова Hi-Fi акустика Naim Mu-so Qb 2nd Generation

На відміну від старшої моделі, кубик відтворює верхній діапазон трохи м'якше і легше. А басовий потенціал малої системи мені здався ще переконливішим – звичайно, не за максимальною динамікою, а за проявом найнижчих складових. Так правдоподібно і чисто відпрацювати весь нижній регістр органу (шлях і при меншій гучності), як це зміг зробити Mu-so 2 Qb 2, – це, скажу прямо, вже тягне на досягнення! А характер середини точніше описується словами «білий оксамит». Вокал не забарвлений, наповнений і легко відомий. Інструментальний колорит показується ніжно та без тональних викривлень. Хоча у відтвореному полі відсутні просторові ознаки, важливі для точної ідентифікації звукових образів, але якщо напружити увагу, все одно можна помітити відмінності між тим, як передається їх обсяг і вага в записах звичайної якості і Hi-Res.

При роботі від різних джерел простежується та ж специфіка, що й у нового Mu-so 2: аудіофайли з USB-флешки перебувають швидко і програються з такою самою зразковою якістю, як і з музичного сервера. Через AirPlay – з помітними запізненнями, але цілком гідно за якістю, з мінімальною домішкою цифрової жорсткості. Через Bluetooth – з менш помітними затримками, але яскравішими артефактами.

Головне, мабуть, тут якість звучання із зовнішніх музичних сервісів. Tidal як Hi-Fi звучить відмінно. Deezer через смартфон додаток теж не засмучує. Навіть Яндекс.Музика на новій системі Naim здалася дуже гідною не лише за вибором треків, виконавців та альбомів, але й за якістю контенту, хоча наш вітчизняний сервіс поки стримає лише з якістю mp3 c бітрейтом 320 кбіт/с (у кращому випадку).

Не знаю, кому сказати спасибі за це – крутій потоковій платформі, 16-ядерному аудіопроцесору чи якимось особливим алгоритмам цифрової фільтрації, але все разом це Mu-so Qb 2 звучить у найкращих традиціях Naim – із чесною та живою емоцією.

Мобільний додаток Naim

КОМПОНЕНТИ

Музичний сервер Naim Uniti Core
Ноутбук Apple MacBook Air A1465
Смартфон OPPO Reno

    Виробник: Naim Audio Ltd (Велика Британія)

    Інші записи
    Програвачі вінілу - вічна класика.
    Програвачі вінілу - вічна класика.
    Вініловий плеєр - це пристрій, який використовується для відтворення музики, записаної на вінілових дисках.
    Докладніше
    Огляд Audio-Technica AT-LP5x
    Відмінний звук та зручність використання
    Докладніше
    Denon Home: бездротові колонки преміум-класу від компанії зі 110-річною історією
    Лінійку Denon Home можна назвати кульмінаційною точкою історії Hi-Fi-бренду. Її моделі поєднують фірмову якість звуку Denon із надсучасними бездротовими технологіями, а стильні мінімалістичні корпуси легко впишуться у будь-яку обстановку.
    Докладніше
    • Коментарі
    Завантаження коментарів...
    Придбати в один клік
    Заповніть дані для замовлення
    Запросити вартість товару
    Заповніть дані для запиту ціни
    Запросити ціну Запросити ціну